Хотели и категоризации

хотелиерско обзлужванеБез значение кой сезон на годината е, налага ви се да заминете за София по работа. Не е за първи път, но винаги сте изправени пред една и съща дилема и тя е свързана с пресои и настаняване в хотел в София. Разбира се голямата конкуренция налага доста повече екстри, по-добри условия и по-ниски цени, но понякога и голямото разнообразие може така да обърка хората, че да забравят или да се объркат какво точно да изберат, което най-много да допълва нуждите им.

От почивките през лятото много хора се ориентират към хотели предлагащи олинклузив, но те са идеални, когато: сте със семейството; когато сте за едноседмична почивка и целта на престоя е почивка и релакс. В случаи, че отивате до София по работа не е нужно да отсядате в такъв хотел или поне не на такава програма.

Не са редки и случаите, когато един петзвезден хотел в София може да отстъпи място на тризвездните, на които отсядахте миналите лета по Черноморието. Има и други момент, за хора били много пъти в различни хотели да наблюдават голяма разлика в един двузвезден хотел, сравнен с четиризвезден, които реално да предлагат едно и също, че дори този с по-малкият брой звезди да задминава конкурента си.

Истината е, че стандарта на категоризация в различните краища на света е различен. И въпреки, че всяка държава си има наредба, закон или правилник за категоризациите и до днес се наблюдават големи и съществени разминавания.

За най-съществен критерии при определяне на звездите и размера на стаите, в това число се отнася време за почистване им и мебели и услуги. Любопитно е, че никъде в категоризациите не се споменава за състоянието им или за тяхното качество. Така фрапираща може да е разликата в един еднозвезден хотел в София, който да блести във всяко едно отношение, но да има само една звезда, поради факта, че е с общ асансьор. По същия начин хотел с пет звезди в София може да предлага нощувка в легло с евтини мебели и чаршафи, захабени завеси в банята и нефункциониращ климатик, но да носи най-много точки и да се мери с други от същата категория, които са посещавани от известни личности и най-богати хора.

Категоризацията на хотели, независимо дали са в региона на столицата или из други населени места в страната се определя от собственика на хотела. Понякога умишлено се занижават звездите, с цел пестене от данъци.

Това и до днес не може да е определящ критерии, че ниско звездните хотели предлагат по-евтини или некачествени условия.

Не уточненията около поставяне на звезди на даден хотел са много и неясни на болшинството от посетителите. И това е нормално, защото повечето хора не обръщат внимание на детайлните, а едва, когато останат неудовлетворени от престоя или обслужването се замислят за подробности.

Съществуват неясноти около облекчаващ и задължаващ режим при различните видове хотели. Така, например апартаментен или студиен хотел, клуб-хотел, хотел-резиденс, балнеохотел, уелнес-хотел, СПА-хотел, към тази категоризация се отнасят и заведения предлагащи нощувки, чиито имена не са хотел, а: мотели, туристически селища, вилни селища, пансиони, семейни хотели, почивни станции, самостоятелни стаи, къщи, къмпинг и бунгала, вили. В случая е добре да се проверят и основни неща, които се отнасят за всяка група една звезда, две звезди, три звезди, четири звезди или пет звезди за хотел. Те могат да дадат насочваща и ориентировъчна информация. И както всяко нещо, така и тук всяка следваща категория помества изискванията за предходната.