5 основни потребителски функции на климатика

Основните режими на работа на климатика, използван за климатизация и отопление на помещения включва:

Вентилация. Режимът на работа, в който работи само вентилаторът на вътрешното тяло, без да включва компресора. Използва се за равномерно разпределяне на въздуха в помещението и може да се използва например през зимата, когато се натрупва топъл въздух от нагреватели и батерии за централно отопление под тавана, а подът остава студен.

Автоматичен режим. В този режим самият климатик: http://ddclima.bg/klimatik/stenni-klimatici/daikin-ftxz25nrxz25n-ururu-sarara контролира избора на режим на работа (охлаждане, отопление или вентилация), за да поддържа удобна температура.

Изсушаване. В режим на изсушаване климатикът намалява влажността на въздуха. Обикновено изсушаването винаги придружава охлаждането му. Топлият въздух влиза в контакт със студения топлообменник (радиатор) на вътрешното тяло, в резултат на което влагата кондензира върху топлообменника, който се оттича през маркуча за оттичане. По същия принцип функционират всички съвременни въздушни изсушители. Следователно, в режим на изсушаване, климатикът работи по същия начин, както в режим на охлаждане, само температурата на въздуха в помещението се намалява с не повече от 1 ° С.

Пречистване на въздуха. За да почистите въздуха, един или повече филтри се монтират пред топлообменника на вътрешния модул. Основният климатичен филтър е предназначен за почистване на въздуха от големия прах. Този филтър е обикновена фина мрежа и предпазва не толкова обитателите на климатизираната стая, колкото вътрешността на климатика. За да почистите този филтър е достатъчно да го миете в топла вода. Допълнителните филтри (така наречените фини филтри ) са предназначени за почистване на въздуха от малки частици прах, дим, цветен прашец. Разделените системи могат да бъдат оборудвани с различни фини филтри – въглища (премахва неприятните миризми), електростатични (ограничава малки частици) и други.

Настройване на температурата. За режимите Охлаждане и Отопление е възможно да се контролира температурата на въздуха с точност от 1 ° C в диапазона от 16-18 до 30 ° С. Обикновено температурният сензор се инсталира във вътрешното тяло на климатика, но някои модели имат вграден сензор в дистанционното управление. В този случай потребителят избира в каква точка ще се извърши измерването на температурата.