Цветовете в уеб дизайна: Кое е най-доброто съчетание за сайта ви?

При създаването на сайт един от моментите, в които трябва да сме особено внимателни, е подборът на цветовете. Всеки, който разбира от уеб дизайн ще ви каже, че те са най-важният източник на емоции в потребителите. Те могат да установят правилния тон и усещане към информацията, поднесена в сайта. Могат, разбира се, и да развалят цялото добро впечатление, които биха имали.

Като един от най-мощните фактори за въздействие, подходете към тази стъпка правилно — опирайки се на основните принципи на теорията на цветовете за уеб дизайн цели. Ще ви помогнем да подберете най-подходящото съчетание и символичното му значение.

 

Теория на цветовете: Умението да съчетаваш според  Уеб Дизайн България

 

Всичко започва от добрия вкус, но малко теория само ще обогати това, което природата ви е дала.

 

Цветовият кръг е дело на Нютон и е в помощ до ден-днешен на художници и дизайнери. Кръгът ви позволява да изберете цветовете, които ще хармонизират помежду си. Състои се от шест основни цвята: червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, лилаво и други цветове.

 

Цветовата схема, която трябва да използвате включва два цвята. Ако се нуждаете от повече колорит, изберете четири — тези, които в Цветовия кръг оформят четириъгълник (две цветови двойки са противоположни една на друга). Цветните схеми остават непроменени, независимо от ъгъла на завъртане.

 

Основни цветове:

 

Те са три: червен (# ff0000 или # F00), жълт (# FFFF00 или # ff0) и син (# 0000FF или # 00f).

 

Съставни:

 

Също три: оранжев (# ff9900 или # F90), зелен (# 00FF00 или # 0f0) и виолетов (# FF00FF или # f0f).

 

Третични: Получават се от смесването на един основен и един съставен. Броят им на практика е неограничен.

 

Допълнителни цветове в уеб дизайна и по принцип:

 

Това са цветовете разположени точно един срещу друг в Цветовия кръг — червен и зелен, син и оранжев, виолетов и жълт. Хората, които се занимават с уеб дизайн ще ви кажат, че техният контраст се използва умело при разграничението на някои елементи в сайта – така твърдят и Уеб Дизайн България.