Премахнете плесен, без да ви струва скъпо

Премахването на плесен с помощта на народни средства е възможно, но не всеки знае как и зависи от това, колко се е разраснал. Уви, тогава, само химията може да се справи с големи обеми лезии. Но все пак, понякога помагат и някои народни средства. И така, с какво може да се изправите в борбата с мухъл по рафтовете на домашна кухня или килера?

Белина

Много гъвкаво средство за борба срещу всякакъв вид мухъл: неговият натриев хипохлорит (също натриев хипохлорит), съдържащ 95% хлор, разрушава не само гъбите, но и спорите. Идеален е за премахване на плесен върху твърди и гладки повърхности, както и върху неравни повърхности. Основният недостатък е негативното въздействие върху външния вид на някои предмети (промяна на цвета или промяна на гладкостта) и обща токсичност, която изисква защитни мерки при работа с тази течност (по-точно нейното решение – за борба с гъбичките, белината се разрежда с вода в съотношение 1 до 10).

Сода за хляб

За разлика от белината, тя е най-безопасният и най-екологичен вариант. Тя е най-малко ефективен, но също така убива някои гъби. За да направите това са ви нужни 10-12 грама сода (една чаена лъжичка с пързалка), които се разреждат в 200-250 мл вода и с този разтвор се напръсква покритата с плесен или мухъл повърхности. Такива могат и да се забършат с гъба, навлажнена с разтвор.

Водороден прекис

Инструментът от домашния комплект, също има противогъбични свойства. Най-често използваният разтвор от 3% водороден пероксид. Може да се използва за премахване на плесен от много видове повърхности, включително и тъкани. Също така има и избелващи свойства, така че трябва да го използвате с повишено внимание в това отношение. В тзои ред на мисли,него може да зиползвате и при отстраняване на петна от мухъл по мебелите. Ако такива не подлежат на третиране, добра идея е да ги изхвърлите. За изхвърляне на стари мебели в София, може да са ви от полза, услугите на Хамал.bg.

Оцет

Подобно на пероксид или сода, може да напръскате с оцет или да избършете засегнатите от гъбички области и да изплакнете след около час с обикновена вода. Ефективността не е много висока, поради което е необходима периодична обработка на площите, засегнати от плесен (например веднъж седмично), за да се предотврати повторното заразяване на местата с плесен. Вторият недостатък е миризмата, която бавно изветрява, известно време след третирането.

Амоняк

Премахва мухъл от гладки повърхности (например от пластмаса, плочки или стъкло), но е напълно неефективен при груби и порести. За борба с плесен, смесете го в съотношение 1: 1 с вода и напръскайте засегнатия участък с този разтвор. След няколко часа се измива с вода. Основният недостатък е остра и неприятна миризма, която е трудно да се премахне.

Масло от чаено дърво

За борба с плесен и гъбички се използват 2 чаени лъжички (10 ml) масло, които се разреждат в 0,5 литра вода. Полученият разтвор се нанася върху плесенясалата повърхност няколко пъти, докато се абсорбира напълно. Маслото от чаено дърво също има силна миризма, която трябва да бъде проветрена за дълго време.

Боракс

Чаша (200-250 мл) боракс се разрежда в 4 литра гореща вода и се напръсква върху увредената повърхност. След няколко минути с четката за почистване на областта, ако е необходимо, процедурата се повтаря няколко пъти.