Защо яйцата на дървеници са толкова трудни за унищожаване?

Ларвата на дървениците – представлява най-голямата заплаха за човека, защото е еволюирала и може да зимува. Ако температурата на околната среда е под 15 градуса, тя заспива, като по този начин се заблуждава за прекратяването на съществуването си и със затоплянето се събужда и продължава да паразитира. По този начин е много проблематично премахването на дървеници от дома.

Дървениците са кръвосмучещи насекоми, които са активни главно през нощта, в т. ч. храненето. През деня дървениците се крият в своя „дом“ – до гнездата.

Статията е написана, благодарение на сайта: http://preventa.bg

Гнездо на дървеници

Гнездото на буболечките, представлява струпване на възрастни индивиди, ларви, яйца, хитинови черупки, които изхвърлят нимфите ​​по време на разтопяване и екскременти. Именно в тази неудобна, лишена от всякаква подредба среда, женските буболечки снасят яйцата си, от които впоследствие се излюпват ларвите. Такъв размножителен процес започва в гнездото на паразитите.

Къде да търсите гнездо на дървеници

Гнездото е разположено на най-тъмното и тясно място, недалеч от източника на храна. И женските, и ларвите се нуждаят от достъп до храна, тъй като темпът на нарастване на популацията зависи от това, колко често се хранят.

Начини за прекъсване възпроизвеждането на дървеници

Има два начина за прекъсване развитието и възпроизвеждането на дървеници в къщите на хората. Те са:

химикали;

паразитен метод.

Химия срещу дървениците

Благодарение развитието на науката са създадени много инструменти, които са в състояние да унищожат паразитите, но те също влияят негативно на човешкото здраве. Химията за отстраняване на дървеници се използва най-добре във връзка с услугите на организация за борба с вредителите, която знае как да използва токсични лекарства с най-малък риск.

Буболечките паразитират

Суперпаразитите паразитизират, върху телата на други като себе си, като използват яйца и ларви за храна за бъдещото си потомство. Когато ларвата на дървеница се излюпи и започне своя жизнен цикъл, паразитът вътре постепенно ще я абсорбира и в крайна сметка ще унищожи. Ларвата умира, суперпаразитът изяжда останките й и се излюпва.

Методът е ефективен и безопасен, но малцина ще се навият да държат рояк от мухи в къщата си, за да се отърват от дървениците в апартамента. И не всяка муха е способна на такъв акт на канибализъм.

Защо яйцата на дървеници са толкова трудни за унищожаване?

Много средства за убиване на дървеницата не действат, върху яйцата. Следователно е трудно да се убият яйцата на дървениците. С течение на времето ново поколение кръвосмукачи е в състояние да се излюпи от тях. Яйцето предпазва ембриона от външни отрицателни влияния. Дори ако зидарията се обработва от някакъв химичен агент, излюпващите се ларви могат да се родят без контакт с отровата. Това се дължи на специалната структура на яйцето, наличието на затворен и тесен отвор от тясната страна на яйцето.

Самите буболечки се разполагат на недостъпни, уединени места. Те невинаги са лесни за откриване. Достатъчно е, обработката срещу паразити да се повтори отново на 15 дни. Така се гарантира унищожаването на новото поколение, което се очаква да се появи от яйцата.

Източник: ПРЕВЕНТА.БГ